maanantai 31. toukokuuta 2010

Arx Hippalon ullakohuoneen fondit.

Viimeisimmässä merkinnässä mainitsin siitä kuinka teen kolme fondia Arx Hippaloihin.
Fondit ovat nyt valmiit! Kovan työn takana se oli, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen. Työvaiheista en ottanut kuvia, koska jostain kumman syystä en muistanut koskaan ottaa kameraa mukaan. .
Vaiheet suurinpiirtein menivät siten että ensin ommeltiin puuvillakankaasta oikean kokoiset fondit. Ompelin itse yhden kasaan ja Riikka ompeli kahteen lisäpalat. Jenni ja Nanna tekivät rautakehykset fondien kiinnittämistä varten. Sen jälkeen kun nämä asiat oltiin tehty, niin siirryin juhlasaliin maalamaan kankaat. Kiinnitimme Riikan kanssa kankaat kehyksiin, sekä pohjamaalasimme kankaat (Tytöille kiitos suuresta avusta). Lopun maalauksen tein itse. Järjestys meni siten, että ensin maalasin kankaan kokonaan tummanruskeansävyisellä maalilla jonka jälkeen maalasin parrut keltaisen sävyllä. Sen jälkeen oli paljon viivojen, suorien että vinojenkin, maalaamista. Parruihin tuli lisänä myös hyvin tummanruskean/lilahtavan sävyä, jota laimensin vedellä. Lisänä kankaisiin tuli ikkuna, ovi ja kaappi (kaappi ei ollut alkusuunnitelmissa, mutta pienen erehdyksen ja maalin vähäisyyden takia täytyi hieman soveltaa). Sen jälkeen kun olin saanut kankaat maalattua, täytyi niihin vielä taittaa kiinnitykohdat.
Tässä kuitenkin lopuksi muutama kuva valmiista fondeista.






Toinen 6,55m leveistä ja 4,20m korkeista kankaista.






Hyvin iso "kaappi" (joka muistuttaa kuitenkin ovea)







Lähikuva.








Lähikuva parrusta.






5,08m leveä ja 4,20m korkea huoneen päätykangas. Lisänä ikkuna ja ovi.
 





Lähikuva ikkunasta








Lähikuva ovesta.














Vielä tämä viikko koulua ja kohta alkaa kesäloma.
Yritän tässä kuitenkin vielä tehdä patsaan valmiiksi ja laittaa siitäkin kuvia blogiin.
Enää olisi hiominen ja maalaus niin bastet olisi valmis.

maanantai 3. toukokuuta 2010

Pajailua.

Tässä päivityksessä kerron hieman pajalla tehdyistä projekteista kevään aikana.

Aloitetaan ensimmäisenä siitä kun toimin Tarun ja Iidan "orjana" Narri ja Lohikäärme -projektissa. Heidän täytyi tehdä kanaverkosta ja muovikankaasta neljä n.4 metriä korkeaa puuta ja niihin muutama kanto. Puun varsi, juuret ja kannot muotoiltiin kanaverkosta. Sen jälkeen muovikankaasta leikattiin suiruja joita kiinnitettiin verkkoon. Ensin kuitenkin kankaaseen täytyi kuumailmapuhaltimella tehdä "uria".
Tässä muutama kuva yhdestä valmiista kannosta.









Ennen Porin matkaa Mauri antoi meille ykkösille tehtäväksi tehdä ryhmissä lepotuolit.
Ryhmäämme kuului lisäkseni Milla ja Paula. Kuitenkin Porin reissun takia saimme tuolimme valmiiksi muutama viikko sitten.
Suunnitelimme kaarimuodon (2kpl) 6mm vanerista ja leikkasimme sen vannesahalla ja hioimme sen jälkeen. Liitimme kappaleet yhteen tukipuilla, jonka jälkeen päällystimme 4mm vanerilla tuolin. Maalasimme Tuolin reunat ja alaosan puna/mahonginsävyisellä maalilla. Tuolin istuinosaan tuli kaksi kerrosta solumuovia ja vaahtomuovipatja.
Paineilmanitojalla verhoilimme tuolin kahdesta eri kankaasta ja Milla teki hienona lisänä niskatyynyn tuoliin, jonka kiinnitimme viimeisenä.











Yksi tämänhetkisistä projekteista pajalla on Arx Hippalot -projekti, joka pidetään Hämeenlinnassa.
Tehtävänäni on maalata kaksi yli 4 metriä korkeaa, 6 metriä leveää kangasta, sekä yksi saman korkuinen, mutta 5 metriä leveä kangas "ullakkohuoneeseen". Kuvia tulee sitä mukaa kun etenen tehtävässäni.
Maalasin jo sinne tulevat kahvilakyltit (3kpl) joihin Katri maalasi tekstit.





Noita Nytenenä 2010

Porissa vietetyn kahden viikon aikana ns. pääprojektimme oli Noita Nytenenän taikatalo.
Tässä aluksi hieman linkkejä itse Nytenenän sivuille sekä mukana olleiden koulublogeihin.
Tämän vuotisena tarinana oli lasten tarkoituksena pelastaa aurinkokunta, koska Nytenenä oli varastanut Aurinkokuningattarelta valonlähteen ja lasten täytyi matkustaa avaruuteen saadakseen se takaisin, ettei linnunrata tuhoutuisi.

Projektissa mukana olivat:
Katri
Paula
Riikka
Taru
Jenni
Anu
Milla
Janne
Iida

Ennen Poriin lähtöä sinne lähtijöiden täytyi tehdä suunnitelmia projetia varten esim. huoneen kokonaisuudesta ja sinne tulevista yksittäisistä rekvisiitoista. Tehtävänämme oli tehdä kaksi huonetta, Jäähuone ja Aurinkopalatsi.
Katri suunnitteli Aurinkopalatsin/-huoneen lavastuksen jonka pohjalta hän ja minä, Iida, Paula ja Riikka lavastimme huoneen. Taru oli myös vierailevana tähtenä, sekä janne ja Milla. Jokaisella meille oli jonkinlainen vastuualue huoneessa ja autoimme toisiamme yleisesti. Aurinkopalatsiin tuli suurimmaksi osaksi yksittäisiä tavaroita, jotka lopuksi asettelimme huoneeseen. Oma vastuualueeni oli avaruuspöydän tekeminen, jonka päälle sitten lapset palauttavat auringonlähteen. Minua pöydän tekemisessä auttoivat Riikka Ja Janne.

Ensimmäisiin tehtäviimme kuului maalata huoneen seinät, ensin valkoisella pohjamaalilla, jonka jälkeen maalasimme päälle keltaista. Alussa myös purimme Ahdin valtaistuimen osiin, josta myöhemmin tulisi Aurinkokuningatteren valtaistuin. Tässä kuvia maalausvaiheista sekä valtaistuimen teon vaiheista.
























Ahdin tuoli.













Purkausvaihe.











Tuoli purettuna. Minä ja Riikka purimme sen osiin.












Katri sahasi kuviosahalla valtaistuimeen selkänojan 15mm vanerista ja maalasi sen myös.

































Minä ja Riikka hioimme, päällystimme ja maalasimme Ahdin tuolista jääneen alaosan uudelleen. Tein myös kahteen kertaan (Iidan avustuksella)vaahtomuovista uuden pehmusteen istuinta varten. Katri verhoili tuolin alaosan ja pehmustan sifonkikankaasta.



Tuoli valmiina. Paulan vastuualueena oli tehdä kasvot aurinkotuoliin ja upeat kasvotkin hän veisteli styroksista. Reunoissa on koristenauhaa kiinnitetty kuumaliimalla.








Katon, seinien ja ikkunan verhoilusta suurimmaksi osaksi vastasivat Iida ja Taru.
Mukana auttoivat myös Paula ja Riikka.














Paula, Katri, Riikka ja Minä maalasimme paperirullista pylväät palatsiin. Katri kiinnitti jo ennestään tehtyjä köynnöksiä pylväisiin. Taru ja Iida tekivät solumuovista ja kankaista pylvään päät.














Seuraavaksi kerron avaruuspöydän teon vaiheista.

Leikkasimme Riikan kanssa 15 mm vanerista pöydän sivut. Korkeudeltaan pöydästä tuli 75 cm ja leveydeltä 100cm. Teimme myös tukipuut jotka kiinnittimme kasausvaiheessa. Teimme myös tason/syvennyksen pöydän sisäpuolelle. Maalasimme sivut valkoisella.










Seuraavaksi maalasin Tiimarista ostetuista styroksipalloista kahdeksan planeettaa tasoa varten. Leikkasin mustasta kankaasta hieman tasoa isomman kankaan, johon maalasin avaruustaustaa. Sen jälkeen kiinnitin 5cmx5cm styroksinpalat vaneriin, joihin sitten kiinnitin taitettua rautalankaa. Rautalankojen päähän kiinnitin planeetat sen jälkeen kun olin kiinnittänyt ensin kankaan. Tein myös Saturnukselle ja Jupiterille renkaat solumuovista.




Kuva planeettojen maalausvaiheesta.









Tässä kuvassa pöydän sisennys on jo valmis ja pleksi on kiinnitettynä.
Pleksin sahasi ja kiinnitti Janne.
Maalasin myös tähtimaisemaa pöydän sisäreunoihin.
Sisännykseen käytimme mustaa koristenauhaa ja ulkoreunoihin punaista jotka Katri oli hankkinut Eurokankaasta.







Kuvasta näkyy hieman kuinka käytimme jo valmiiksi puolitettuja paperirullia pöydän reunoitukseen. Uudelleenmaalasin ne hopeasta valkoisiksi ja verhoilin ne mustalla kankaalla, joihin niihinkin maalasin tähtiä/avaruutta.










Kuva valmiista pöydästä, jonka päällä on kolme valonlähdettä. Saimme lamput Annikselta ja verhoilin ne ylijääneistä kangaspaloista ja koristenauhoista.





Lisänä pöytään teimme myös "valotähtiä".
Pöydän sisään laitoimme toimistovalon joka valaisi pienesti sisennystä. Porasin vinoon ja suoraan reikiä vaneriin ja kiinnitimme niihin (Jannen ideana) uretaanipullon suuttimen/putken muovipaloja jotta valo tulisi paremmin reikien läpi. Kankaaseekin täytyi leikata reiät ja kuumaliimalla kiinnittää reunoista putkiin ettei valonsäteet peittyisi.

Lopuksi kuvia Aurinkopalatsin yleisnäöstä.




























Katrin tekemä feeniks.











Iidan ja Tarun tekemä aarrearkku.






















Ja hauskaa oli vaikka pitkääkin päivää tuli usein tehtyä :)








Kuvista kiitos Katrille ja Millalle, osa myös itseottamiani!

Oi voi.

Ja taas on hurahtanut pitkä aika viimeisimmästä blogimerkinnästä.
Paljon on päiviteltävää joten teen sen sitten osissa.
Ensimmäisenä aloitetaan Golgatasta.
Vietimme kymmenhenkisellä porukalla Porissa kaksi viikkoa maaliskuussa, jolloin teimme Golgataa Ristin tie -näytelmää varten, sekä Noita Nytenenän taikataloa.
Golgatan rakentaminen tapahtui keski-Porin kirkolla. Sen kasaaminen koostui hakitelineistä, trukkilevyistä, vanereista, tukikehikoista ja kantoliinoista. Lopuksi päällystimme rakennelman imuhuovilla. Itse kokosin hakitelineitä, kannoin trukkilevyjä ja vanereita samalla asetelleen niitä kohdilleen (mitä nyt ei heti ensimmäisellä kerralla mennytkään oikeaan kohtaan suunnitelmien muutosten takia), tein (naulasin ja ruuvasin paikoilleen)uusia tukitelineitä koska edellisvuoden telineet olivat mystisesti kadonneet, kantoliinojen kiinnittämisessä ja autoin pienesti myös huopien kiinnittämisessä Iidaa. Jokaisella oli tekemistä ja sitä riittikin rutkasti. Sääkin olisi voinut olla hieman suotavampi. Suunnitelmien mukaisesti projektin olisi pitänyt kestää kolme päivää, mutta pikku ongelmien takia projekti menikin neljännelle päivälle. Rakennelmasta tuli n.3 metriä pitkä ja n.10 metriä leveä. Jouduimme alkuvaiheessa siirtämäänkiin alkurakennelmaa paikasta toiseen. Tässä pari kuvaa lopuksi.